“Ze is bang om naar school te gaan”

Om de een of andere reden geloven veel volwassenen dat een zes-zevenjarig kind er gewoon van droomt om naar school te gaan dat dit evenement hem met trots zou moeten vullen, omdat hij nu niet “gewoon een kind” is, hij heeft zijn eigen belangrijke ding. Is dat zo? De mening van de psycholoog Lyudmila Petranovskaya.

Lyudmila Petranovskaya, familiepsycholoog, aanpassing van adoptiekinderen, laureaat van de president van de Russische Federatie op het gebied van onderwijs, de auteur van verschillende boeken, waaronder “Wat te doen als je dat doet als je dat doet. “(Ast, 2012).

Denk aan het ontroerende gedicht van Agniy Barto over Petya, die niet voor de hele nacht voor september slaapt?

Waarom vandaag Petya
Werd tien keer wakker?
Omdat hij vandaag is
Komt het eerste leerjaar binnen.

Hij is nu niet alleen een jongen,
En nu is hij een beginner.
Hij heeft een nieuw jasje
Dode kraag.

Hij werd ‘s nachts donker wakker,
Er waren slechts drie uur.
Hij was vreselijk bang,
Dat de les al is begonnen.

Hij kleedde zich in twee minuten,
Hij pakte een potloodkast van de tafel.
Papa haastte erna,
Aan de deur haalde hem in.

De buren stonden achter de muur,
Elektriciteit werd verlicht,
De buren stonden achter de muur,
En dan gaan ze weer liggen.

Hij werd het hele appartement wakker,
Ik kon niet in slaap vallen tot de ochtend.
Zelfs mijn grootmoeder droomde,
Dat ze een les zegt.

Zelfs grootvader droomde,
Wat is het op het bord
En hij kan niet op de kaart
Vind Moskou River.

Waarom vandaag Petya
Werd tien keer wakker?
Omdat hij vandaag is
Komt het eerste leerjaar binnen.

Naar de mening van een psycholoog zijn er in deze situatie al voorlopers van schoolneurose, Bovendien, overgedragen in het gezin van generatie op generatie. En in het echte leven worden steeds meer gezinnen geconfronteerd met het feit dat het kind helemaal niet naar school wil. Of wil zelfs, maar tegelijkertijd is het zo nerveus dat het vrede en slaap verliest. Artsen van kinderen kennen het syndroom van de derde week van september – tegen de achtergrond van stress, wordt bijna de helft van de eerste -graden ziek. Om zich zorgen te maken aan het begin van een nieuw bedrijf, is een nieuwe fase in het leven normaal, maar het niveau van angst van onze eerste -graden is duidelijk op. Waarom is dat?

In onze samenleving was er een idee van de school als rechter en taxateur van een kind en gezin. Schoolsuccessen worden de belangrijkste maat voor de kwaliteit van het onderwijs. Lang voor zeven jaar wordt het kind gezegd: “Hoe zal je op school zijn, zo’n onnauwkeurig?”” Je denkt op school dat iemand het leuk zal vinden hoe je je gedraagt?”Of ze worden hem niet verteld, maar aan familieleden en kennissen, met duidelijke angst:” Ik kan me niet voorstellen hoe ze zal studeren, met haar karakter. “.

Vaak worden kinderen van tevoren aan groepen training gegeven, nulevings. Het lijkt erop – een goed idee, laat de kinderen in een minder gedecoreerd ritme, beetje bij beetje, wennen aan de klas, leraar, dan zal het voor hen gemakkelijker zijn. Maar in werkelijkheid verandert de voorbereiding vaak in extra stress. Schooldiscipline is slechts een jaar eerder voor een kind, hij is een jaar eerder dat hij constant op de school zal worden geëvalueerd (geen sterren en vlaggen in plaats van punten hier veranderen, een beoordeling is een beoordeling), en het allerbelangrijkste is – hij ontdekt dat zijn successen in de klas voor het gezin. Kinderen ontmoeten na de lessen, vallen moeders en grootmoeders letterlijk aan met vragen: “Wat heb je vandaag gedaan? En

je antwoordde? Je stak je hand op? En je antwoordde? En iemand anders antwoordde?””. Benader de leraar, vraag haar: “Nou, zoals de mijne?”Overweeg de voorschriften zorgvuldig en reageer gewelddadig:” Hoe prachtig heb je geschreven!”Of” nou, wat is het, ik heb het helemaal niet geprobeerd, zoals een kip met een poot “. Ja, ik ben nu niet alleen een jongen, het kind begrijpt het. Niet alleen moeder en vader, grootmoeder en geliefde Pettenka van grootvader. Ik ben nu een betere jongen-in-klasse of een jongen is niet slechter of twee, of zelfs een booby-no-no-shirt. En voor ouders is het erg belangrijk. Het belangrijkste voor de rest.

Volwassenen, die zich herinneren aan de jeugd, zeggen dat soms: “Mijn jeugd was voorbij toen de school begon”. Of zelfs zo: “Toen de school begon, verloor ik mijn ouders. Ik bestond niet meer voor hen, ze waren alleen geïnteresseerd in hoe ik studeer. “. En dan kan er een verhaal zijn over een uitstekende student die geen enkele vier mocht hebben, omdat “het de familie schande”. Of over de dubbelhandige man, die, zoals nu, achteraf gezien natuurlijk gewoon speciale klassen nodig had met een logopedist in lezen en schrijven, en toen, vele jaren geleden, veranderde hij in ‘mijn verdriet voor mijn moeder en in de “inert gepoëmeld door mijn geliefde zoon. Loader voor papa. Deze zijn natuurlijk uitersten, maar op de een of andere manier hebben bijna alle kinderen het gevoel dat ze een zeer nerveus spel hebben ingevoerd met de school en de ouders, waarin ze veel van hen verwachten, en het meest waardevolle voor het kind is op het einde zetten – zijn relatie met geliefden.

De zaak wordt belast door het feit dat, zoals het nauwkeurig wordt opgemerkt in het Barto -gedicht, ouders en vooral grootouders zelf vaak een zeer traumatische ervaring hebben van de Sovjet- en Russische school, in de tradities waarvan de tradities gewoon, zo natuurlijk zijn voor de Kind, onwetendheid (kon de rivier op de kaart niet vinden) gelijkwaardig aan een misdrijf, wordt de basis voor de zin: u bent een holte, een verliezer, universele teleurstelling. Welke van de huidige grootouders wilden niet door de grond vallen onder de veroordeling. De vernietiging van de leraar? Ze willen zo rietjes leggen, beschermen tegen de pijnlijke ervaring van hun aanbeden kleinkinderen – en zij zelf zonder te merken, drijven het kind in de val. Als gevolg hiervan zijn hun kleinkinderen van tevoren bang voor scholen.

Ik zou heel erg leuk vinden om te veranderen, en hier hangt veel van de school zelf af, maar het lijkt mij om met mijn ouders te beginnen. Het is belangrijk dat ze zich herinneren dat de school een instelling is die bestaat op hun belastingen en voor hun kinderen. Het doel is om voorwaarden voor kinderen te creëren voor volledige en vreugdevolle ontwikkeling, en helemaal niet de waardigheid van het kind zelf en zijn ouders te evalueren. Als het kind niet weet of niet weet hoe-is er een school om te helpen, suggereren, leer, en ouders zullen verbinding maken als het nodig is. Schoolsuccessen zijn niet het doel van het leven, en het is zeker onmogelijk om hen in staat te stellen de relatie met het kind en zijn vervanging over zichzelf te doorbreken. Na 20 jaar zal het niet belangrijk zijn hoe uw kind precies sticks schreef, maar als ze schreeuwden om fouten, of hij zag dat zijn moeder erg teleurgesteld in hem is, kan dit ernstig zijn zelfvertrouwen en toekomstige successen beïnvloeden. Als je geen kalmte en optimisme kunt behouden, omdat je eigen ervaring met leven in het Triangle-school-kind pijnlijk heeft, zorg dan voor jezelf, wenden je om hulp 1 .